חיפושדלגו ל חיפוש
דלגו ל
איך מזהים הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים
הגננת מדווחת שהילדה תזזיתית ובחוסר שקט תמידי, קופצת ממשימה למשימה, לא מצליחה להתמקד ומפריעה לחברים? בבית, הילד לא נח לרגע, החדר שלו בבלגן אטומי, הוא חייב טלוויזיה ברקע ומוזיקה רק כדי להתמקד במשחק המחשב, אבל עובר ממסך למסך ולכל זה נלוות התפרצויות שמעידות על תסכול? יכול להיות שהילדים סובלים מהפרעות קשב וריכוז.
לפי נתונים של משרד הבריאות, כ-5-10% מכלל התלמידים בני ה-12 סובלים מהפרעות קשב וריכוז, והתופעה שכיחה פי שלושה בבנים מאשר בבנות.
זהירות – הפרעת קשב וריכוז בדרך
הסימפטומים לתופעה מגוונים ומשתנים ככל שהילדים גדלים, אבל אבחון בגיל צעיר מאפשר לתת לילדים את הכלים להתמודד עם מצבם בצורה הטובה ביותר.
אלה הסימפטומים הנפוצים בקבוצות הגיל השונות, שאמורים להדליק לכם נורות אזהרה.
- בקרב פעוטות אפשר להבחין בעיקר בפעלתנות פיזית מוגברת ובתזזיתיות. ילדים שנוטים להתרוצץ ולקפוץ בצורה מוגזמת מתקשים להתרכז או להקשיב בתשומת לב. הם מדברים בלי הפסקה וההתנהגות שלהם מאוד אינטנסיבית - הם מרבים להתפתל, לזוז בחוסר נוחות ולהשתמש בתנועות ידיים. במקרים מסוימים, הם גם עצבניים ומגיבים בכעס לסיטואציות שלא אמורות להכעיס אותם.
- אצל ילדים גדולים יותר אפשר להבחין בהתנהגות חולמנית, כמו נטייה לאבד דברים, חוסר יכולת לבצע הוראות וקושי למלא משימות לימודיות. גם הילדים הגדולים זזים הרבה ותזזיתיים, והם נוטים לדבר בשיעורים ולהפריע למורים, ולהפגין חוסר תשומת לב לפרטים. דעתם של ילדים אלה מוסחת בקלות על ידי רעשי רקע וגירויים, גם בסביבה הלימודית וגם בכלל.
אגב, לרוב נהוג להבדיל בין הפרעות קשב וריכוז ובין בעיות שנובעות מהיפראקטיביות משולבת עם הפרעות קשב וריכוז.
האבחון קובע, הטיפול משמעותי
מומלץ לשלוח את הילדים לאבחון כדי לבדוק אם הם סובלים מקשיי קשב וריכוז ולספק טיפול הולם. אחד המבדקים הפופולריים ביותר הוא מבחן TOVA - מבחן ממוחשב שבודק את מהירות התגובה וכן את היכולת להתנהל בשיטתיות ובעקביות. בתום המבדק, אנשי המקצוע משווים את תוצאותיו עם נתוני המדגם הנורמטיבי לפי קבוצת מין וגיל, וכך אפשר להסיק אם מדובר בהפרעות קשב וריכוז והאם אלה משולבות גם עם היפראקטיביות.
אם התברר שהילדים אכן סובלים מהפרעות קשב וריכוז, כדאי לאמץ תוכנית פעולה ולהחליט עם יועצים ומלווים למיניהם מה לעשות כדי לאפשר להם שגרה מטיבה.
כדאי לדעת שיש חשיבות רבה לנוכחות ולמעורבות של ההורים בתהליך הטיפול, שיתבקשו להקפיד על שגרה קבועה ומוכרת כי מחקרים הוכיחו שהחזרה הקבועה על אותן הפעולות והמשימות יום אחר יום עוזרת לילדים לשפר את יכולות הריכוז שלהם.
בנוסף, להרגלים התזונתיים יש השפעה קריטית על ההתפתחות הקוגניטיבית של הילדים ולכן כדאי למנוע מהם צריכה של מזונות מעובדים, שומניים ועתירי סוכר. כן מומלץ להקפיד על תזונה עשירה במינרלים וויטמינים, ירקות וסיבים תזונתיים.
כדאי גם לבחור פעילות גופנית שהילדים אוהבים ויוכלו להתמיד בה, כי היא תעזור להם לפתח מיומנויות וכישורים של עמידה ביעדים ובלוחות זמנים, וניהול עצמי של משימות. לבסוף, קבוצות תמיכה והקניית מיומנויות תקשורת יוכלו לעזור לילדים לפתח אינטראקציה חיובית עם קבוצת השווים.
בר ימיןדלגו ל בר ימין