הפרעות קשב וריכוז במבוגרים
כשמדברים על הפרעות קשב וריכוז, רבים מאמינים שזאת בעיה של ילדים. כמובן שזאת תפיסה מוטעית ולא מדויקת, כי יש לא מעט אנשים מבוגרים שסובלים מהפרעת קשב וריכוז . סטטיסטית, כ-4% מכלל הבוגרים בני 18 ומעלה סובלים מהפרעת קשב וריכוז, ואלה שלא מטפלים בבעיה לא פעם מתמודדים עם ההשפעה שלה על חייהם האישיים והמקצועיים.
אבל, גם אם גיליתם שאתם חיים עם הפרעת קשב וריכוז שלעולם לא טופלה, אל תחשבו שפספסתם את הרכבת. גם כשמאבחנים קשב וריכוז בגיל מבוגר יש לא מעט דרכים אפקטיביות להתמודד איתה.
הנה כמה מהדרכים הנפוצות לטיפול בהפרעה אצל מבוגרים - מתרופות ועד תוספים מהטבע.
ריטלין (Ritalin)
ריטלין היא תרופה מאוד נפוצה, יש שיגידו נפוצה מדי.
התרופה מבוססת על החומר מתילפנידייט, שבעבר שימש לטיפול בדיכאון. אחרי שנמצא שהחומר הפעיל בתרופה עוזר לשפר את הריכוז והקשב, ככל הנראה בכך שהיא משחררת דופמין, למשך כארבע שעות, התרופה הפכה לטיפול מקובל בהפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ומבוגרים.
הבעיה העיקרית עם ריטלין היא תופעות הלוואי שלה, שהן פועל יוצא של ההשפעה הישירה שלה על מערכת העצבים. תופעות הלוואי יכולות לכלול התמכרות, חרדות, ירידה בתיאבון, קושי להירדם, טיקים, כאבי בטן, חוסר שקט, עצבנות ובמקרים מסוימים גם מחשבות אובדניות.
קונצרטה (Concerta)
התרופה השנייה בשכיחותה היא קונצרטה וכמו הריטלין, גם היא משפיעה על מערכת העצבים. למעשה, היא מבוססת על אותו החומר הפעיל, מתילפנידייט, כשההבדל בין התרופות הוא אך ורק במינון ובצורת הפירוק של התרופה בגוף, שהקצב שלו איטי יותר מאשר הריטלין.
היתרון המשמעותי של הקונצרטה הוא משך ההשפעה הארוך שלה, שיכול להגיע ל-12 שעות. עם זאת, תופעות הלוואי שלה דומות לאלה של הריטלין.
אדרל (Adderall)
חשוב להדגיש שהתרופות ממשפחת המתילפנידייט לא משפיעות על יותר מרבע מהמטופלים ולמרות זאת, התרופות החלופיות נפוצות בעיקר מעבר לים, כשהבולטת מביניהן היא אדרל.
אדרל היא תרופה שמבוססת על אמפטמינים, שפועלים על המנגנון הדופמינרגי במוח ומשפרים את קצב שחרור הדופמין.
לאדרל יש כמה יתרונות. ההשפעה שלה נמשכת בין חמש לשש שעות, או 12 שעות בגרסת ה-XR של התרופה, ויש לה פחות תופעות לוואי שמופיעות בשכיחות נמוכה יותר.
השימוש באדורל נפוץ במיוחד בארצות הברית.
טיפול פסיכולוגי
הפסיכולוגיה מציעה פתרונות להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים, בייחוד הטיפולים ההתנהגותיים-קוגנטיביים.
הטיפולים ההתנהגותיים נותנים למבוגרים כלים מעשיים להתמודדות עם הבעיה, כולל מיומנויות לפתרון בעיות או לניהול זמנים.
אבל, עיקר המחקרים בתחום מצאו שהטיפול הפסיכולוגי אפקטיבי בעיקר כשהוא משולב עם טיפול תרופתי. זה תחום שנחקר כל הזמן ולכן יש תגליות חדשות ללא הרף, אבל מרבית החוקרים אומרים שבלי טיפול תרופתי הטיפול הפסיכולוגי לא יהיה אפקטיבי.
טיפולים בדרך הטבעית
יש תוספי תזונה טבעיים שמאפשרים להתמודד עם הפרעות הקשב והריכוז כי אלה נגרמות, במידת מה, ממחסור במרכיבי תזונה חיוניים כמו אבץ, מגנזיום ציטראט ואומגה 3.
גם צמחי מרפא יכולים לעזור כי לחלקם יש השפעה על מערכת העצבים, מערכת כלי הדם או מערכת העיכול. כשהפרעות הקשב והריכוז לא כוללות גם היפראקטיביות, אפשר לנסות להיעזר בצמחים ממריצים.
לחצו לפרטים המלאים על צמחים לטיפול בהפרעת קשב וריכוז.
אורח חיים בריא
שינוי ושיפור של הרגלי התזונה יכול לעזור לשפר את הפרעת הקשב והריכוז, וזה לא כל כך מסובך.
הימנעו מאוכל מתועש ומעובד שמכיל חומרים משמרים או מתכות כבדות. החומרים האלה מקשים על התפקוד של מערכות הגוף, ובייחוד על מערכת העיכול, וכשהם מצטברים ברקמות הגוף הם עלולים לפגוע בתהליכים עצביים או קוגנטיביים.
בנוסף, צמצמו את הצריכה של מזון ומשקאות שמכילים רמות גבוהות של סוכר או קפאין, ובמקומם העשירו את התזונה שלכם באוכל עשיר בוויטמינים וחומצות שומן.