חיפושדלגו ל חיפוש
דלגו ל
תרופות לקשב וריכוז - מה חשוב לדעת?
הטיפול הקונבנציונלי בהפרעות קשב וריכוז מבוסס רובו ככולו על תרופות מרשם והתרופות הנפוצות בארץ הן אדרל, ריטלין, סטרטרה וקונצרטה. תוהים מהם ההבדלים בין התרופות השונות ומהן תופעות הלוואי האפשריות של כל אחת מהן? המאמר הזה הוא בשבילכם.
תרופות ממריצות
ריטלין וקונצרטה הן תרופות אורליות, כלומר כאלה שנלקחות דרך הפה, שמבוססות על חומר פעיל בשם מתילפנדיאט - ממריץ שמשפיע על מערכת העצבים המרכזית ותפקידו לאזן את הפעילות במוח על ידי הגברת הייצור של ההורמונים דופמין והנוראדרנלין.
ההבדל בין שתי התרופות הוא שבקונצרטה החומר משתחרר באיטיות ולאורך זמן, ובריטלין הממריץ משתחרר במהירות. לכן, עם קונצרטה החומר פעיל למשך 10-12 שעות וההשפעה של ריטלין נמשכת 4-6 שעות, למרות שיש גרסה חדשה של ריטלין LT שבה החומר משתחרר לאורך זמן.
התרופה הממריצה השלישית היא אדרל והיא מבוססת על אמפטמין, שגם הוא חומר פעיל ממריץ שנשאר בגוף לאורך זמן.
מעכבת ספיגה
יש גם תרופות לא ממריצות שמשפיעות על המוח בצורה שונה. תרופות מהסוג הזה לא מעלות את רמות הדופמין ולכן לרוב ההשפעה שלהן מורגשת רק זמן מה אחרי בליעתן.
אחת התרופות מעכבות הספיגה המוכרות ביותר סטרטרה, שמבוססת על החומר אטומוקסטין ולמעשה מעכבת ספיגה חוזרת של נוראדרנלין. סטרטרה החלה את דרכה כתרופה לטיפול בהפרעות של מצב רוח ורק בהמשך הפכה לתרופה להפרעות קשב וריכוז. ההשפעות שלה לא חזקות כמו השפעתן של תרופות ממריצות והיא לרוב ניתנת לאלה שלא רוצים תרופות ממליצות.
מה חשוב לדעת על תרופות לקשב וריכוז
תרופות לקשב וריכוז מתאימות לילדים מגיל 6 ומעלה, וכמו עם כל תרופה חשוב למלא את הנחיות השימוש.
באופן טבעי, את התרופות הממריצות צריך לקחת בשעות הבוקר כדי שלא יגרמו לנדודי שינה או להפרעות שינה.
לתרופות להפרעות קשב וריכוז יכולות להיות תופעות לוואי מטרידות שמשתנות מאדם לאדם, אבל עשויות לכלול תופעות כמו ירידה בתיאבון, בחילות, הקאות, הפרעות במערכת העיכול, סחרחורת, עייפות ותנודות במצב הרוח. בנוסף, כשהשפעת התרופות פגה ייתכן שהתיאבון יגבר והפרעות הקשב והריכוז יוקצנו - מצב שמכונה ריבאונד.
במקרי קיצון, עלולות להיות לתרופות השפעות מסוכנות. סטרטרה, למשל, עלולה להשפיע על מערכת העיכול באופן שלילי ולגרום לבטן רכה או נפוחה, או להצהבה של העור שמצביעה על כך שהתרופה גרמה לבעיות בכבד.
שימו לב שאם אתם רוצים להפסיק להשתמש בתרופות המרשם חשוב להתייעץ עם גורם רפואי ולא לעשות את זה על דעת עצמכם. הפסקת השימוש כרוכה בגמילה הדרגתית שבמהלכה הגוף מתנקה מהחומרים שבתרופות.
התרופות שהוזכרו למעלה מתאימות גם לילדים מגיל 6 ומעלה וגם למבוגרים, והן ניתנות גם רק אחרי שאתם או הילדים עברתם בדיקות שונות ואבחון רפואי.
אף על פי שהתרופות מחוללות שינויים במוח כדי להתמודד עם הפרעת הקשב והריכוז, ההשפעות החיוביות שלהן קצרות טווח ולכן רבים מחפשים חלופות שמבוססות על רכיבים מהטבע.
תוסף תזונה טבעי
ריכוזית מבוססת על צמחי מרפא סיניים כמו סנטלה, בקופה, אלביציה, ג'ינסנג ואדמונית, והיא מתאימה לילדים ולמבוגרים. אפשר לשלב את ריכוזית עם טיפולים ותכשירים אחרים, והמשתמשים מדווחים על שיפור ניכר תוך כחודש. היעילות של ריכוזית נבדקה במחקר קליני, שנערך על ידי פסיכיאטרית ילדים בכירה במרפאה לבעיות קשב, ריכוז והסתגלות בבית החולים שיבא בתל השומר. במחקר נמצא שהילדים שהשתתפו שיפרו את תוצאות מבחן TOVA שלהם לאחר שלקחו ריכוזית.
בר ימיןדלגו ל בר ימין