חיפושדלגו ל חיפוש
דלגו ל
הוכחו מדעית: תוצאות המחקרים שנערכו על צמחי פורמולת ריכוזית
מה אומרים בספרות המקצועית על ההשפעות השונות של הצמחים שמהם מורכבת הפורמולה של ריכוזית? פרופ׳ זוהרה יניב במסמך אקדמי מפורט על כל הניסויים המדעיים והמחקרים הקליניים שנערכו על צמחי ריכוזית.
בקופה - Bacopa Monnieri
במשך מאות שנים, הבקופה ידוע כצמח מרפא הודי ומוזכר בכתבי האיורוודה - כתבי הרפואה ההודיים העתיקים שנכתבו לפני יותר מ-3,000 שנים - כצמח שמשפר זיכרון, יכולות חשיבה, למידה והבנה, ומחזק את מערכת העצבים¹. בקופה משמש כמרכיב עיקרי בפורמולות הודיות שנועדו לטפל בדאגה, חרדה וחוסר ריכוז, ולשפר את הקוגניציה. הצמח מכיל ספונינים מסוג בקוזיד A ו-²B, שלהם מיוחסת הפעילות הפרמקולוגית של הבקופה שמשפיעה על הקוגניציה.
כמה וכמה ניסויים בחנו את רכיב הבקוזיד והוכיחו שהוא משפר את הזיכרון, הלמידה והיכולות הקוגניטיביות³. השפעה נוספת של הבקופה, שהוכחה במחקרים בתאים של בני אדם, היא פעילות נוגדת חמצון חזקה4, שמגינה על תאי המוח מפני רדיקלים חופשיים. הבקופה מכיל גם ויטמינים ומינרלים כמו ברזל, סידן ואשלגן5. אלה הם חומרי מזון שגוף האדם לא מסוגל לייצר בעצמו ולכן הם מכונים חומרים חיוניים שנחוצים לפעילות תקינה של המוח6. למעשה, אלה הם חומרי הזנה לתאי המוח והעצב שמשפיעים על המצב הביוכימי במוח והוכחו בניסויים קליניים7 כבעלי השפעה על היכולות הקוגניטיביות והלמידה8.
בספרות המדעית, פורסמו מחקרים קליניים רבים שבחנו את השפעותיו של הבקופה. בשנת 2011, פורסם מאמר מסכם9 על בקופה וסנטלה, ובו סוקרו 138 מאמרים שונים שפורסמו במשך השנים על שני הצמחים האמורים. מסקנת מחברי המאמר הייתה שיש ראיות מחקריות לכך שלצמחים אלה יש יכולת להגן על תאי המוח והעצב, ולשפר את היכולות הקוגניטיביות עד כדי כך, שבאמצעותם אפשר לטפל גם באנשים שסובלים מאובדן זיכרון.
ערכתי סקירה של כמה מחקרים עיקריים, שבכולם נערכה השוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה פלצבו וכולם היו אקראיים וכפולי סמיות. כלומר, בכולם המשתתפים בניסוי ועורכי הניסוי לא יודעים מי מהמשתתפים שייך לקבוצת הפלצבו ומי לקבוצת הטיפול.
בניסוי קליני שפורסם ב-2001 באוסטרליה על ידי החוקר סטו, נבדקה10 השפעתו של הבקופה על 46 משתתפים בגילאי 18-60 למשך שלושה חודשים. תוצאות המחקר הצביעו על כך שאצל הנבדקים בקבוצת הטיפול חל שיפור ביכולות עיבוד הנתונים החזותי, בהטמעת הזיכרון ובקצב הלמידה. בנוסף, נצפתה גם ירידה משמעותית ברמת החרדה של קבוצת הטיפול.
בניסוי קליני נוסף של סטו שפורסם11 ב-2008, נבדקה השפעת הבקופה על 107 נבדקים בגילאי 18- 60, שקיבלו תמצית של הצמח למשך שלושה חודשים. במסגרת ניסוי זה נבדקו כמה פרמטרים קוגניטיביים ותוצאותיו הצביעו על שיפור משמעותי ביכולות הקוגניטיביות כולל יכולות הדיוק, הריכוז ועיבוד הנתונים של הזיכרון. ניסוי זה תומך בתוצאות של שני ניסויים קודמים שנערכו על ידי אותו חוקר על הבקופה והשפעותיו החיוביות על יכולות קוגניטיביות.
בשנת 2000 פורסם ניסוי שנערך על ידי החוקר12 נגי על 66 ילדים שאובחנו כסובלים מהפרעות קשב וריכוז (ADHD). במסגרת הניסוי, קיבלה קבוצת הטיפול תמצית של בקופה למשך שלושה חודשים. בתום התקופה, החוקרים המשיכו את המעקב אחר משתתפי הניסוי למשך ארבעה שבועות נוספים שבמהלכם הנבדקים לא המשיכו לקבל את תמצית הצמח. תוצאות הניסוי הוכיחו שבקבוצת הטיפול חל שיפור משמעותי בזיכרון הלוגי ובפרמטרים נוספים כמו חזרה על משפטים ומשימות מורכבות של זיכרון. הניסוי גם הראה שהשיפור המשמעותי נשמר למשך ארבעה שבועות נוספים בלי שקיבלו את תמצית הצמח.
בשנת 2010 ערכו החוקרים מורגן וסטיבנס מאוסטרליה13 ניסוי שכלל 98 נבדקים מבוגרים בגילאי 55 ומעלה. הניסוי נערך במשך שלושה חודשים ובמהלכם קיבלה קבוצת הטיפול תמצית בקופה. תוצאות הניסוי הראו שיפור משמעותי ביכולת הלמידה הוורבלית ושיפור בזיכרון ובכושר הריכוז גם כשהיו הפרעות חיצוניות.
ב-2008 פרסם החוקר קלאברס מארצות הברית14 ניסוי שבו השתתפו 64 אנשים בגילאי 65 ומעלה. הניסוי נערך במשך שלושה חודשים ובמהלכם קיבלה קבוצת הטיפול תמצית בקופה. החוקרים בדקו את מהירות התגובה, היכולת להתעלם מהפרעות רקע, דיוק בזיכרון, דאגה ודיכאון. תוצאות הניסוי הראו שיפור משמעותי בכל הפרמטרים הללו והצמח נמצא כמשפר תפקודים קוגניטיביים.
ב-2002 פרסם החוקר רודנריס15 את מחקרו, שבו השתתפו 76 נבדקים בריאים בגילאי 40-65. קבוצת הטיפול קיבלה את תמצית הצמח למשך שלושה חודשים ותוצאות הניסוי הוכיחו שלבקופה יש השפעה חיובית על יכולתם של הנבדקים לזכור מידע חדש.
ב-2006 פרסם רגהאב16 ניסוי שבו נבדקו 40 אנשים בגילאי 55-70 וגם הם קיבלו תמצית בקופה למשך שלושה חודשים. המשתתפים בניסוי עברו מגוון של בדיקות שבחנו יכולות קוגניטיביות. תוצאות הניסוי הוכיחו שיפור משמעותי בזיכרון הלוגי, ביכולת למידה ובשליטה בפעולות המוח. בנוסף, כמה מחקרים שנערכו על תאי מוח של בני אדם מצאו שהבקוזיד A שבבקופה מוריד את רמת המתווך העצבי נור-אפינפרין ומגדיל את רמתו של הסרוטונין, שגם הוא מתווך עצבי שתורם להרגשה הטובה באזורים שונים של המוח (היפוקמפוס, היפותלמוס וקליפת המוח)17. במצב רגיל, אחרי שהסרוטונין משתחרר מתאי המוח רובו נשאב אליהם חזרה על ידי התאים הסרוטונרגיים. הבקוזיד מעכב את השאיבה החוזרת של הסרטונין והנוכחות שלו משפיעה בצורה חיובית על מצב הרוח.
סנטלה - Centella Asiatica
סנטלה מוכר גם בשמו הלועזי Gotu Kola. הצמח נפוץ מאוד במזרח הרחוק ומוכר ברפואה ההודית העתיקה ככזה שעוזר לשמור על תפקודי המוח, מקל על חרדה ומשפר זיכרון ויכולות למידה וריכוז18.
החומרים הפעילים בסנטלה הם Asiatic Acid, Madecassic Acid ו-Asiaticoside. לפי מחקרים, חומרים אלה מגינים על המוח מפני חומרים שפוגעים בתאי המוח19. הסנטלה מכיל גם חומצות אמינו וחומצות שומן, שהן חיוניות לפעילות המוח20 והגוף לא מייצר אותן בכוחות עצמו21. חומצות אלה משמשות כחומרי הזנה לתאי המוח והעצב, שמשפיעים על המצב הביוכימי במוח והוכחו בניסויים קליניים כבעלי השפעה על יכולות קוגניטיביות ויכולות למידה22.
פעילותו הרפואית של הצמח נחקרה ופורסמה בעשרות מאמרים מדעיים. אביא כמה מהמחקרים הבולטים שתומכים בפעילותו של הסנטלה. בכל המחקרים נערכה השוואה לקבוצת ביקורת וכולם היו כפולי סמיות ואקראיים.
באותה סקירה כללית שנערכה על מחקרים שבחנו את הבקופה, נבחנו גם מחקרים שהתמקדו בסנטלה ומסקירה זו הסיקו החוקרים שיש ראיות מדעיות שמצביעות בבירור על כך שלשני הצמחים יש השפעות שמגינות על תאי המוח והעצב, ומשפרות יכולות קוגניטיביות.
ב-2010 התפרסם מאמר על ניסוי מדעי שנערך על ידי החוקר ג׳אנה23. במחקר השתתפו 33 נבדקים בגילאי 18-35, שכולם סבלו מהפרעות התנהגות כתוצאה מחרדות. הנבדקים קיבלו את סנטלה במשך חודשיים והתוצאות הראו שבקבוצת הטיפול חלה עלייה משמעותית ביכולת הריכוז ובכושר ההסתגלות, וכן נרשמה ירידה ברמת הלחץ, המתח ודיכאון של הנבדקים.
במחקר נוסף שהתפרסם בשנת 2008 נבדקה24 ההשפעה של הסנטלה על הכושר הקוגניטיבי ומצב הרוח אצל אנשים מזדקנים. בניסוי השתתפו 98 אנשים מעל גיל 65 וכולם קיבלו סנטלה במשך חודשיים. תוצאות הניסוי הראו שיפור בזיכרון הכמותי וביכולת הלמידה המילולית של הנבדקים. אצל חלק מהמשתתפים נצפה גם שיפור בערנות ובזריזות. בנוסף, מתוצאות הניסוי עולה שחל שיפור גם ברמת הרוגע של הנבדקים.
בניסוי קליני שנערך על ידי החוקר25 בראדוויין אשר פורסם בשנת 2000, נבדקו 40 בני אדם בריאים בגילאי 18-45. לאחר שחלק מהנבדקים קיבלו סנטלה, נבדקה תגובתם להפחדה אקוסטית (ASR) - בדיקה אוניברסלית של תגובת האדם לגירוי אקוסטי מפתיע שבמסגרתה אפשר לאבחן מצבי פחד ודאגה. תוצאות הניסוי הראו שבקבוצה של המשתתפים שקיבלו סנטלה נצפתה רמת חרדה נמוכה יותר מכפי שנצפה בקבוצת הביקורת.
בניסוי שנערך על ידי החוקר26 טיווארי ופורסם ב-2008, נבדקו 60 מבוגרים בני 65 ומעלה שסבלו מפיגור קוגניטיבי כלשהו, וקיבלו סנטלה למשך שישה חודשים. תוצאות הניסוי הראו שחל שיפור ברמת הדיכאון, הלחץ, המתח, חוסר השינה והתיאבון של קבוצת הטיפול.
נוסף על כל אלה, נערכו לא מעט מחקרים עם סנטלה על בעלי חיים ותאים מגוף האדם, וגם התוצאות של אלה תומכות בכך שהסנטלה מגינה על תאי המוח ויש לה פעילות נוגדת חמצון חזקה27. מעבר לכך, בניסויים שנערכו על בעלי חיים ועל תאי מוח אנושיים נמצא שהצמח מעודד התארכות וצמיחה של תאי עצב ובכך משפר את הפעילות המוחית28.
ויתניה (אשווגנדה) - Withania
ויתניה נפוץ בארץ, באפריקה, באגן הים התיכון ובהודו, והוא מוכר גם בשם אשווגנדה29. ברפואה ההודית, הצמח משמש להרגעה ממתח ומלחץ30 כבר מאות שנים.
ויתניה היא אחד המרכיבים החשובים בפורמולות ההודיות שמטרתן לשפר את רמת האנרגיה, את הבריאות הכללית ואת אורך החיים, ולמנוע מחלות אצל מבוגרים, ספורטאים ונשים בהיריון. המרכיבים הפעילים בצמח הם לקטונים סטרואידים שנקראים בשם הכולל Withannolides ובספרות מצוין שפעילותם של חומרים אלה מפחיתה לחץ, נוגדת חמצון, עוזרת לשפר את הזיכרון ומשפרת פעילות קוגניטיבית31.
דרך הפעולה של הוויתניה והמרכיבים שלה נבדקו על ידי החוקר זאו ב-322002. זאו בודד חומרים משורש הוויתניה ומצא שחלק מהם עודדו צמיחה והתארכות של תאי עצב אנושיים ברקמת המוח.
יש כמה מחקרים קליניים שנערכו על השפעתה של הוויתניה וכולם היו כפולי סמיות, אקראיים וכללו השוואה לקבוצת ביקורת.
ניסוי קליני שפורסם ב-332000 נערך על 39 נבדקים שסבלו מהפרעת חרדה, דיכאון ופניקה, וממוצע הגילים שלהם היה 41. המשתתפים קיבלו ויתניה למשך חודשיים ותוצאות המחקר הראו שיפור משמעותי בכל הסימפטומים.
בניסוי קליני שפורסם ב-342000 השתתפו 98 חולים שסבלו מחרדה. המשתתפים קיבלו ויתניה למשך חודשיים ולאחריהם נצפתה ירידה בסימני החרדה. ראוי לציין שבמסגרת הניסוי השתמשו החוקרים בבדיקה שנקראת Hamilton Anxiety Scale למדידת רמת החרדה של הנבדקים.
בניסוי קליני נוסף שבדק את השפעתה של הוויתניה ופורסם ב-352000 השתתפו 101 גברים בריאים בני 50-59. הנבדקים קיבלו 3 גרם של ויתניה ליום במשך שנה שלמה ותוצאות הניסוי הראו שיפור בבריאות הכללית שלהם.
מחקרים נוספים שנערכו על הוויתניה בבעלי חיים הראו שיש לצמח השפעה מיטיבה על זיכרון קצר מועד, על הכושר הקוגניטיבי וכן על הבריאות הכללית. במסגרת ניסוי שנערך על עכברים לאחר שפגעו בזיכרון שלהם, ניתנה לבעלי החיים מנה יומית של 100-200 מיליגרם (בהתאם למשקלם). תוצאות הניסוי הראו שצמח הוויתניה מנע את הפגיעה בפעילות המוח והזיכרון36. ממחקר נוסף שנערך על בעלי חיים עלה שלוויתניה יש תרומה לבריאות הכללית37.
מליסה רפואית - Melissa
המליסה הרפואית מוזכרת כצמח מרפא בכתבים עתיקים, כבר מהמאה הראשונה לפני הספירה38. בין היתר, המליסה הוזכרה בכתבים מימי הביניים כצמח שמחיה את גוף האדם ושמרפא תחלואים שנובעים ממצב מעורער של מערכת העצבים39. בניסויים קליניים40 שונים נמצא שמיצוי של צמח המליסה מעכב באופן משמעותי את רמות האנזים GABA-T במוח, שאחראי על הפחתת רמות ה-GABA במוח, שתורם למצב רוח טוב ולתחושת רוגע. עיכובו של האנזים גורמת לכך שנשארות במוח רמות גבוהות יותר GABA ועל ידי כך משתפרים מצב הרוח והרוגע.
בשנת 2003 פורסם מחקר קליני41 שבדק את השפעתה של המליסה על כמה פרמטרים שקשורים לזיכרון ולמצב רוח: איכות הזיכרון, זמינות הזיכרון, מהירות הזיכרון, מהירות הריכוז, דיוק ומצב רוח. במסגרת הניסוי, 20 אנשים צעירים בגילאי 18-23 קיבלו תמצית מליסה באופן חד פעמי והחוקרים עקבו אחרי הפרמטרים שצוינו למעלה במשך שבעה ימים. תוצאות הניסוי הראו שיפור ביכולות הזיכרון ובמהירותו, ונמצא גם שהייתה למליסה השפעה מרגיעה על הנבדקים.
בניסוי נוסף שנערך שנה לאחר מכן על ידי אותה קבוצת חוקרים42, ניתנה מנה חד פעמית של צמח המליסה ל-18 צעירים שגילם הממוצע היה 29. הנבדקים דיווח על שיפור בתחושת הרוגע, ירידה בחוסר השקט ורמת העצבנות, וכן שיפור במידת הערנות. בנוסף, נמצא שחלק מהנבדקים שיפרו את מהירות היכולת המתמטית שלהם בלי לפגוע ברמת הדיוק.
קמומיל (בבונג) - Matricaria
הקמומיל מוכר כבר אלפי שנים כצמח מרגיע שמשרה שלווה והשימוש בו מקובל ונפוץ באירופה ובצפון אמריקה. בתרבות האנגלית מאמינים שהקמומיל הוא אחד מתשעת הצמחים הקדושים שניתנו לבני האדם. גם בישראל נהוג לשתות תה מפרחי קמומיל יבשים, שידוע כתה מרגיע שמומלץ לשתות אותו לפני השינה43.
בניסוי קליני של החוקר אמסטרדם, שנערך בשנת 442009 השתתפו 57 נבדקים שסובלים מהפרעת חרדה בדרגות חומרה משתנות. קבוצת הטיפול קיבלה צמח קמומיל במשך חודשיים ותוצאות הניסוי הראו שבקבוצה זו חל שיפור משמעותי בתוצאות מבחן HDM–D, שבודק את רמת החרדה לאורך זמן. לעומת זאת, קבוצת הפלצבו לא נצפה השיפור.
במבחן תצפית45 שנערך בבית חולים באיטליה ותוצאותיו פורסמו ב-2009, נבדקה השפעתו של הקמומיל על שלושה נערים בגילאי 14-16 שסבלו מהפרעות קשב וריכוז (ADHD). הניסוי נערך באמצעות מבחן קונרז ותוצאות התצפית הראו שאחרי שקיבלו קמומיל, הנבדקים ירדה רמת ההיפראקטיביות של הנבדקים ורמת הריכוז שלהם השתפרה. החוקרים מעריכים שלמרות שמדובר בתצפית שבה השתתפו מעט נבדקים, תוצאותיה מצביעות על כך שצמח הקמומיל עשוי לשמש כטיפול בסובלים מהפרעות קשב וריכוז.
שעוונית נאכלת (פסיפלורה) - Passiflora Edulis
עליה של השעוונית משמשים את האירופאים להכנת משקה מרגיע שעוזר לשינה. חשוב לציין שהוועדה האירופית לאישור צמחי מרפא אישרה את השימוש בשעוונית לטיפול בחוסר מנוחה ועצבנות, וגם המוסד הבריטי המקביל, British Herbal Compendium, אישר את השימוש בצמח לטיפול בהפרעות שינה, חוסר מנוחה, סטרס, עצבנות ודאגה46.
ניסוי קליני שפורסם ב-472008 בדק את השפעת הצמח על 60 חולים שעמדו לעבור ניתוח רפואי. משתתפי הניסוי קיבלו מנה אחת של מיצוי פסיפלורה שעתיים לפני שנכנסו לניתוח. תוצאות הניסוי הראו ירידה משמעותית ברמת הדאגה והחרדה של הנבדקים שהשתייכו לקבוצת הטיפול.
בניסוי קליני נוסף שפורסם ב-482001 השתתפו 36 אנשים שסבלו מחרדה. משתתפי הניסוי חולקו לכמה קבוצות: הקבוצה הראשונה קיבלה מיצוי של הצמח, הקבוצה השנייה קיבלה את התרופה הסינתטית אוקסאזפאם (תרופה שניתנת לסובלים מהפרעות חרדה) והקבוצה השלישית קיבלה פלצבו. תוצאות הניסוי הראו שרמות החרדה בקבוצה שקיבלה מיצוי של שעוונית ובקבוצה שקיבלה את אוקסאזפאם ירדו במידה זהה.
אדמונית - Paeonia Lactiflora (מכונה גם Chinese Peony)
האדמונית היא צמח מאוד נפוץ במזרח ומשמשת ברפואה הסינית להרגעה של היפראקטיביות, טיקים, עצבנות וחרדה, וכן לעידוד של זרימת הדם בגוף49. מחקר שנערך על בעלי חיים50 הראה שתמצית שורש האדמונית והרכיב העיקרי בצמח, פנופלורין, שיקמו את היכולת הפגומה של עכברים למצוא את דרכם החוצה ממבוך.
במחקר אחר, קבוצת חוקרים יפנים ערכה כחמישה ניסויים חוזרים על בעלי חיים בשנים 1993-2001. במסגרת ניסויים אלה נבדקה ההשפעה של האדמונית על תאים פגומים של עכברים, כאשר בכל הניסויים הוכח כשהצמח והחומר הפעיל שבו שיפרו את יכולת הלמידה הפגומה של העכברים51.
בעבודת המחקר52 של ליו טי.פי. משנת 2002, תוארו ניסויים קליניים שנערכו על תאי עצב של חיות מעבדה. כתוצאה מכך, החוקרים הגיעו למסקנה שהפנופלורין שאותו מכילה האדמונית מעודד שחרור של נור-אדרנלין, שמשפר את מצב הרוח והערנות.
מאת פרופ' זוהרה יניב - אתנובוטנאית ישראלית, חוקרת ומרצה בתחום צמחי המרפא, ומומחית בינלאומית לצמחי מרפא
מראי מקום
1. Shinomol G.K Muralidhara and Muchukunte M.s Bharath, "Exploring the role of “Brahmi" (Bocopa monnieri and Centella Asiatica) in Brain Function and Therapy", 2011, Recent Patents on Endocrine, Metabolic & Immune Drug Discovery, 5, 33-49
2. ראו ה"ש 1 לעיל
3. ראו ה"ש 1 לעיל, 38
4. ראו ה"ש 1 לעיל
5. USDA Phytochemical and Ethnobotanical Databases http://sun.ars-grin.gov:8080/npgspub/xsql/duke/listsp.xsql
6. ראו ה"ש 1 לעיל
7. Benton D , Roberts G " Effect of vitamins and mineral supplement on intelligence of a sample schoolchildren",1988, THE LANCET; 1: 140-143.
8. Julia J, et al. "Can micronutrients improve neurocognitive functioning in adults with ADHD and severe mood dysregulation? A pilot study", 2011, The Journal of Alternative and Complementary Medicine 17(12): 1125-1131.
9. ראו ה"ש 1
10. Stough, C et al. "The chronic effects of an extract of Bacopa monniera (Brahmi) on cognitive function in healthy human subjects”, 2001, Psychopharmacology 156, 481-4841
11. Stough, C, et al. "Examining the nootropic effects of a special extract of Bacopa monniera on human cognitive functioning: 90 day double-blind placebo-controlled randomized trial" ,2008, PHYTOTHERAPY RESEARCH, 22, 1629-1634
12. ראו ה"ש 1 לעיל בעמ' 39
13. Morgan, A, Stevens, J "Does Bacopa monnieri improve memory performance in older persons? Results of a randomized, placebo-controlled, double blind trial", 2010, THE JOURNAL OF ALTERNATIVE AND COMPLEMENTARY MEDICINE, 6, 753-759
14. Calabrese, C, et al. "Effects of a standardized Bacopa monnieri extract on cognitive performance, anxiety, and depression in the elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial", 2008, THE JOURNAL OF ALTERNATIVE AND COMPLEMENTARY MEDICINE, 14, 707-713
15. Roodenrys, S, et al. "Chronic effects of Brahmi (Bacopa monnieri) on human memory", 2002, Neuropsychopharmacology, 27, 279-281
16. Raghav, S, et al. "Randomized controlled trial of standardized Bacopa monniera extract in age-associated memory impairment”, 2006, Indian J Psychiatry 48, 238-242
17. Russo A Borreli F. "Bacopa monniera, a reputed nootropic plant: an overview" Phytomedicine, 2005, 12 (4): 305-317 and Singh HK. Dhawan BN "Neuropsychopharmacological effects of the Ayurvedic nootropic Bacopa monnieri Linn. (Brahmi)", 1997, Indian J. Pharmachol., 29: 359-365
18. ראו ה"ש 1 לעיל
19. ראו ה"ש 1 לעיל
20. USDA Phytochemical and Ethnobotanical Databases
21. ראו ה"ש 1 לעיל
22. מרסלו ספינלה, "מדריך לצמחים פסיכו אקטיביים", פרק ב', 33-35, תשס"ז-2007, הוצאת ספרים אח ב בע"מ
23. Jana, U, et al "A clinical study on the management of generalized anxiety disorder with Centella asiatica", 2010, Nepal Med Coll J, 12, 8-11
24. Wattanathorn, J, et al "Positive modulation of cognition and mood in the healthy elderly volunteer following the administration of Centella asiatica", 2008, Journal of Ethnopharmacology, 116, 325-332
25. Bradwejn, J, et al "A double-blind, placebo-controlled study on the effects of gotu kola (centella asiatica) on Acoustic Startle Response in Healthy Subjects", 2000, Journal of Clinical Psychopharmacology, 20, 680-684
26. Tiwari S et al "Effect of Centella asiatica on mild cognitive impairment (mci) and other common age-related clinical problems", Digest journal of Nanomaterials and Biostructures. 2008, 215-220
27. ראו ה"ש 1 לעיל
28. Wanakhachornkrai O et al "Neuritogenic effect of standardized extract of Centella asiatica ECa233 on human neuroblastoma cellis" ,2013, BMC Complement Altern Med.; 13(1):204
29. Withania somnifera Monograph "Review of the Therapeutic Effects of Ashwaganda", 2004, Altern .Med. Rev., 9: 211-214
30. Andrade, C, et al "A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy of an ethanolic extract of Withania Somnifera", 2000, Indian Journal of Psychiatry, 42, 295-301
31. Radix Withania, WHO Monographs on selected plants, Vol. 3. Geneva
32. Zhao J, et al "Withanolide derivatives from the roots of Withania somnifera and their neurite outgrowth activities", 2002, Chem Pharm Bull 50(6): 760-765
33. ראו ה"ש 30 לעיל
34. Auddy B et al "A standardized Withania Somnifera Extract Signficantly reduces stress related parameters in chronically stressed humans", 2008 JANA 11, 50-56
35. Monograph "Withania Somnifera" Alternative Medicine Review, 2004, 9, 211-214
36. Dhuley JN. "Nootropic-like effect of ashwagandha (Withania somnifera) in mice", 2001, Phytotherapy Research, 15:240-244
37. Davis L, Kuttan G, "Immunomodulatory activity of Withania somnifera" , 2000, Journal of Ethnopharmacology, 71:139-200
38. ז' יניב וד' פלביץ', צמחי המרפא של ארץ ישראל, מודן 2008
39. Kennedy, D, et al. "Modulation of mood and cognitive performance following acute administration of single doses of Melissa officinalis (Lemon balm) with human CNS nicotinic and muscarinic receptor-binding properties", 2003, Neuropsychopharmacology, 28, 1871-1881
40. Awazd R, et al "Effects of traditionally used anxiolytic botanicals on enzymes of the gamma-aminobutryric acid (GABA) system" ,2007, Canadian Journal of Physiology and Pharmacology :85(9):933-942
41. Kennedy, D O, et al "Modulation of mood and cognitive performance following acute administration of single doses of Melissa officinalis (Lemon balm) with human CNS nicotinic and muscarinic receptor binding properties", 2003, Neuropsychopharmacology, 28, 1871-1881
42. Kennedy, D O, et al "Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis, (Lemon Balm)", 2004, Psychosomatic Medicine, 66, 607-613
43. Gupta, V, et al. "Pharmacological Potential of Matricaria recutita-A Review 1" , 2010, International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research, 2, 12-16.
44. Amsterdam JD, et al "Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans; an exploratory study" ,2012, Altern ther health med, 18(5): 44-49.
45. Niederhofer, H. "Observational study: Matricaria chamomilla may improve symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder", 2009, Phytomedicine,16, 284-286
46. Akhondzadeh, S, et al "flower in the treatment of generalized anxiety: a pilot double-blind randomized controlled trial with oxazepam", 2001, Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, 26, 363-367
47. Movafegh, A, et al "Preoperative Oral Passiflora incarnata Reduces Anxiety in Ambulatory Surgery Patients: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study " , 2008, Anesthesia & Analgesia, 106, 1728-1732
48. ראו ה"ש 47 לעיל
49. Monograph "Peony (Paeonia Spp)" Alternative Medicine Review, 2001,6, 495-499. Ohta H et al
50. “Paeony and its major constituent paeoniflrin improve radial maze performance impaired by scopolamine in rats", 1993, Pharmacol Biochem Behav 45:719 - 723
51. Watanabe H, et al "Candidates for cognitive enhancer extracted from medicinal plants: paeoniflorin and tetramethylpyrazine",1997, Behavioral Brain Research, 83, 135-141. & Watanabe H, et al ”Paeoniflorin, a major constituent of peony root, reverses muscarinic M1- receptor antagonist-induced suppression of long-term potentiation in the rat hippocampal slice ", 2000, Jpn J Pharmacol, 83(1) 25-30 & Watanabe H, et al "Ameliorative effects of paeoniflorin, a major constituent of peony root, on adenosine A1 receptor-mediated impairment of passive avoidance performance and long-term potentiation in the hippocampus”, 2001, Biol Pharm Bull 24(5): 496-500
52. Liu TP, Liu M et al "Stimulatory effect of paeoniflorin on the release of noradrenaline from ileal synaptosomes of guinea-pig in-vitro", 2002, Pharm Pharmacol, 54:681-688
בר ימיןדלגו ל בר ימין